I dok sam ja sa susjedom eglenu po eglenu te kavu i posrkali uz taj nas ceif a coeka jos nema. Nastavicemo mi drugu velim ja komsinici a evo i cer donijela friske vode taze pa je i prokuhala samo da zaspem. Dok mati zasu kavu a ona ti pokipje pa se nesto i proli na musemu a bas je bila nova. Nista je to sacu ja sudoperom da pobrisem. Dok je ona brisala vratila je dzezvu na sporet, dok je popjerala sudoperu u legenju kad se zacu ponovo da kava poce da kipi. Potrca tako i skinu jen ali ovoga puta postavi na cosak stednjaka da se neohladi. Cer je izvirivala na vrata kad ce tata doci na tu dugo ocekivanu kavu a mama jen je sklonila sa stednjaka. I eto ti cace sa kosom na ramenu te jed objesi na sljivu dase nebi ko osakatio i unakazio a vodier spusti odma uz kucu. Nije se ni pozdravio sa susjedom kad jen vidja svaki dan uze za kavu a ona hladna te povice « kava se ohladila! » Odma ti susjeda daa izgovor doda ti ona jos jednu pa bolje i hladna nego da pokipi i treci puta. Mati ti doda kako je njem coek kad je triput pokipila kava a ona se ispricavala da je najbolje kava kada triput pokipi a coek ti kavu pa kroz prozor. Jadna zena suti a cer tjesi da je ona taze vode donijela sa izvora. Poce ti zena se coeku ulizivati pa veli nemojte vi meni njega, ja sam ga izabrala, sad cu ja tebi onu pravu i tvoju pravu soljicu, zacas ce ona bit evo ja sam potakla vatru. Ubrzo bi gotova kava a caci milo kad ona kaze i brani ga dagaje ona izabrala kakav god je moj je. Evojena ljubavi stara prava kava prava soljica a i nepijes sa secerom, jasam ti tvoj secer jel tako stari? Pozuri ti da ja i jedem pa se pobrinem za grablje i vile. Cer odma ko kobac ilisoko ono po starom kako je cula od drugih. Jel tata se vile prave na mooru a grablje i nasem selu? Ma pusti ceri to je davno u propaloj drzavi bilo sad cemo i ovce morat vracat iz sume a zabranilo se u njive pacemo po starim pasnjacima. Nema vise ono kad trazis poso pa ti sef tepa bice posla janje moje dodji sutra. Vec evo ide ti brat uz ovce sa kerom da nebude kad zalaje da se povice ko prije eno cace pripremaj kavu. De olucite janjce pa ujutro valja ti must a kravu cu ja dovesti sa sidjima eno je ogulila tamo a cio dan je na suncu. Sacekajte da nebude ko uz kavu da se oladila a dobro neko napomenu i izkesi zube da zna ko je gazda svoje kuce. Danas je svakako taj krscanski svetac Spasovo pa mozda i sebe spasimo samo malo...
Ajde djeco približuje se Božić i ti sveti dani, hajde rano ujutro namierite stali, polocite ovcema u toru, krave izvedite na vodu ili im donesite u kanti vode. Ponesite vruce pa u nju nalite sa korita hladne da se krave neprehlade. Konja malo pustite da se provalja po ovome dubokom snijegu i nek sam ode na korito te se napije koliko hoce. Siene nacupajte iz obloka da bude dosta pa nemoradnemo za blagdane cupati. Prie toga proprtite do stale pace drugi otic pomust i tako nece biti jednostopica.
Muski su vec pripremili drva za zimu a posebno za Božićne dane u toj hladnoj noci kada se sjetimo kad se i ono malo djetesce porodilo kajega nikada necemo zaboraviti a to je Isus. Narezalo se drva, nacijepalo pa i krme je spremito za mezetluke razne a posebno kada dodju gosti i rodbina. Donesite vode taze dok tako toci a okolo su se ledenice objesile. Oko korita su vec utabali snijeg soji to korito posjecaju i nose vodu sa njega.
Dok to jedni rade u kuci se zenskinje okrece oko sopreta i sinije na kojoj se pripremaju razna jela i prave kolaci. Nasi stari recepti koji nikad nisu zapisani vec domacice znaju napamet to tako lijepo spraviti. Uz to susjeda koja je zaboravna nekada dovikne. U koliko je naredio parok misu ponocku? Tako joj susjeda odvrati u sali po cesto kaze u jedanaest u danu je misa. A ona jen priupita ponovo ma znam svake nedilje je u jedanaest ali me interesira ponocka, tada se dosjeti i pocne smijati i sama odvrati sebi pa ponocka sama sam rekla da je u po noci. Kolaci se vec uzmirisali, voda prokuhala za kavu a ukucani dosli sa raznih obaveza na dorucak.
Dogovor se uvijek nadje medju ukucanima, pitaju stari koce u Vijaku ove godine na misu, ko na ponocku, ko na danjsku u jedanaest sati. Naravno mladi su radosno pohitali prteci snijeg niz brdo prekim putem a kod koga imaju u Vijaki da budu do sledece mise posto je zatim igranka. Cesto je parok primao tako neke zbog hladnih dana. Stari su vec proprcenim puteljkom kroz snijeg isli tako do Vijake ako vec nemoze doci parok u njihovu kapelicu. Bozic je tu, susjedi puni kolaca i raznih jela, ispekla se rakija, osusilo se meso i mnogo toga sto se pripremi za zimnicu. Badja vecer je uvijek bila naj svecanija iako se na taj dan postilo. Zato se jeo kombos, riba, grah, gibanica,kolaci a na stolu se vihorio plamen blagoslovljene marijinske svijece u senicu koja se posadila jos za Svetu Luciju. Sutri dan se islo do rodbine i pri rodbinu u goste. Drugi dan je bio obicaj da dolaze dragi gosti koji tuda navrate. Ponekada dogovore se posle toga da naprave igranku u svome omiljenome domu koji suodrzavali uredno koliko se moglo dorzavati. Pukne tako glas u Vijaki i okolnim selima da je igranka u Magulici. Ma sta sazna se i do Varesa, Strice, Pogari, Przica i neznam sve odakle. Tada mladi puni energie i radoznalosti koji nemaju cure ili momka dodju na igranku a kad vide kakvu srce ev sta radi a pogotovu kad se do izabrane uhvati u kolo. Izadje se iz sale na prtinu pa utaba na toj zimi sgrijavajuci se. Cesto su momci iz daleka iako nepoznati znali prenociti kod tih dobrih i vrijednih domacina a posebno se usreci onaj koji nadje novu curu ili momke cura pa se uvrati na to sve pripremljeno kako znaj nas narod pripremiti. Nije smetao ni duboki snijeg niti zima a pogotovu daljina. Ipak stid je najgora, te osobe cesto su ostajale i bez cilja na igranki i odajuci do ujutro nazad do kuce. Neki su u sebi govorili sami svome jeziku, pohvali me jezo odrezacu te. Ipak nekada sretnu nekog od domacina koji priupita jestel gladni i ocetel konacit negdje a to iskoriste prilike matere koje imaju ceri koje nemaju momka pa se tako oslobode i jezik odmrzne uz prvu kavicu. Iskusni momak je tom prilikom ponekada znao namjerno ostaviti sal ili kapu tu da ima razloga ponovo doci po to sledece igranke.
Viditi na jest se to sve sada promijenilo. Ta stara dobra vremena i danas se ponove ali u jos boljim uslovima, ljto i Auto samo kratko vrijeme a dalek put za raznim poslovima.
Dragi Magulacani, evo ja napisa pricicu koju vi mozete prosiriti i dopuniti po vasemu ukusu. Vjerujem koga sam izostavio ili nesto iz obicaja preskocio dace netko dopuniti a meni oprostiti na ovom pisanju.
Sve vas od srca pozdravlja vas Marijan Anđić Mikelj Krčevine-Hanover
05.09.2010. Dodane nove slike u podkategoriju ''Magulica-Vareš-Pogar-igranka na Pržićima'' slike možete pogledati na slijedećem linku Magulica-Vareš-Pogar-igranka na Pržićima
08.08.2010. Dodan novi putopis kojeg je napisao Vjekoslav Talić Sokolini u pohode!
Jerko 13/08/2010 19:29 pozdrav svima samo da se pojavim
Dado 10/08/2010 22:25 Bog Slavene i poz svima...a vjeruj da i ovdje isto vracamo se u normalu pocelo se radit i tako malo tesko nakon svega sta je bilo ajde poz sve tamo redom koga vidis veliki pozzzz....
Slaven199 09/08/2010 12:26 hvala na pitanju dobro je, od bosne se odmorilo sve se opet vraća u standardnu kolotečinu, samo bit će malo nezgodno naviknut se opet rano ustajat.. Kako je kod vas?
Dado 09/08/2010 11:40 Pozdrav svim posjetiteljima!Kako je Slavene jel se odmorilo od Bosne jesi poceo radit imal sta novoga...
Dado 09/08/2010 11:34 Pozdrav svim posjetiteljima!Kako je Slavene jel se odmorilo od Bosne jesi poceo radit imal sta novoga...
Slaven199 09/08/2010 00:05 nije marijane zatvorena nego smo je samo makli s početne stranice, nalazi se u ''Forum'', al evo specijalno za tebe je vraćamo na početnu i to na vrh stranice...
marijan 08/08/2010 18:57 Magulica zatvorila kafanu kod popa ili ja pjan neznam potrefi put do nje.